miercuri, 16 noiembrie 2011


Se pare ca pentru a ne putea delecta cu o cat mai larga paleta de culori ale frunzelor autumnale, ar trebui sa avem o primavara umeda, o vara cu o vreme favorabila si o toamna cu zile insorite, calde si nopti reci. O toamna cu temperaturi mari atat ziua cat si noaptea are potentialul de a scadea intensitatea coloristica a frunzelor. In timpul iernii nu este suficienta lumina si apa pentru fotosinteza iar copacii se odihnesc si traiesc cu alimentele pe care le-au stocat in timpul verii. Ei incep sa-si inchida fabricile de alimente in timpul toamnei, iar clorofila verde dispare din frunze. Cand acel verde luminos dispare, incepem sa vedem culorile galben, maron,  portocaliu si rosu. Cantitati mici din aceste culori au fost in frunze tot timpul, dar noi nu le putem vedea vara pentru ca sunt acoperite de clorofila verde.  La unii copaci, cum ar fi artarii, glucoza este prinsa in frunze dupa ce se opreste fotosinteza. Lumina soarelui si noptile reci de toamna transforma aceasta glucoza in culoarea rosie. Culoarea maro a frunzelor, de exemplu la stejar, este fabricata din deseurile ramase in frunze.
Toate aceste combinatii fac frumusetea frunzelor care cad, si ne incanta privirea in fiecare an.











0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.